Stoły do restauracji, ogólne zasady wyposażenia lokali restauracyjnych

stoły do restauracjiJest oczywistym, że żadna restauracja nie może się obyć bez mebli, w tym stołów i krzeseł. Ich odpowiedni dobór jest uzależniony od standardu lokalu oraz jego charakteru.

Jednym z podstawowych elementów przy planowaniu rozmieszczenia i ustawienia mebli restauracyjnych jest zapewnienie dozwolonej przestrzeni, która jest wyznaczona przez określone standardy, zapewniając gościom i pracownikom komfort i bezpieczeństwo. I tak:

  • aby uniknąć zawadzeń i umożliwić łatwe przechodzenie klientom i kelnerom, minimum 45 cm pomiędzy tylnymi częściami krzeseł
    minimum 45 cm od tylnej części krzesła do krawędzi stołu
  • minimum 30 cm od siedziska na krześle do spodu stołu.
  • W restauracjach podstawową normą jest stolik dla dwóch osób o wymiarach 60 na 80, większa ilość osób przy stole to wielokrotność bazowego wymiaru.

Planując ustawienie stołów i krzeseł trzeba także mieć na względzie wiek klientów odwiedzających restaurację. Okazuje się, że starsze osoby bardziej niż młode wolą mieć więcej przestrzeni oraz pojedyncze krzesła. Z reguły osoby w podeszłym wieku mają problemy z poruszaniem się, a więcej dozwolonej powierzchni pozwala na niekrępujące ruchy.
Istotną kwestią jest także kształt stołów. W większości restauracji przeważają stoły w formie prostokątnej, jednak, aby nadać elegancji i prestiżu lokalowi bardzo designerskie okazują się stoły okrągłe.
Niebagatelne znaczenie ma także wykonanie wybranych stołów do restauracji.